Νέος νόμος για τις εταιρείες διαχείρισης και τα κόκκινα δάνεια

Δημοσιεύθηκε σήμερα ο Ν. 5072/2023 με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Μεταξύ άλλων, σε εφαρμογή της ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2021/2167 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ θεσπίζονται μέτρα για διασφαλίσεις και υποχρέωση συνεργασίας για τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων, αναφορικά με τα παράπονα και τις καταγγελίες (άρθρο 24 Οδηγίας 2021/2167/ΕΕ), την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (άρθρο 25 Οδηγίας 2021/2167/ΕΕ), το επαγγελματικό και τραπεζικό απόρρητο, τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών (άρθρο 26 Οδηγίας 2021/2167/ΕΕ), την υποχρέωση πληροφόρησης πριν την εκχώρηση (παρ. 1 άρθρου 28 Οδηγίας 2021/2167/ΕΕ), τη συμμόρφωση με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τροποποίηση (παρ. 2 άρθρου 28 Οδηγίας 2021/2167/ΕΕ) αλλά και τα δικαιώματα του καταναλωτή σχετικά με την εκχώρηση.

Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για την προστασία των οφειλετών και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, την πτωχευτική διαδικασία και τους ευάλωτους οφειλέτες, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι ακόλουθες:

– Υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers (δηλ. τις εταιρείες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις), με πρόβλεψη αυστηρών ποινών σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους.
Ειδικότερα, προβλέπεται η υποχρέωση παροχής από τους servicers προσωποποιημένης και αναλυτικής ενημέρωσης προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Η ενημέρωση θα πρέπει να παρέχεται μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (κατ’ αναλογία με το webbanking των τραπεζών), που θα ενημερώνεται τουλάχιστον σε μηνιαία βάση και η οποία θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Οι ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης περιλαμβάνουν από πρόστιμα έως 500.000€ μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

– Βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες.
Προβλέπεται τεκμαιρόμενη συναίνεση σε πρόταση αναδιάρθρωσης χρεών ευάλωτου οφειλέτη. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια, εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.

– Ρυθμίσεις ενίσχυσης του ανταγωνισμού, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
Εισάγεται ρύθμιση που προβλέπει ότι οι Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων (ΕΠΠ) θα μπορούν στο εξής να χορηγούν και στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια. Παράλληλα, θα απλοποιηθεί και το πλαίσιο αδειοδότησης των ΕΠΠ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, ο νέος νόμος επέφερε αλλαγές και στις διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα, όπου, μεταξύ άλλων, πλέον προβλέπεται ότι με την υποβολή της αίτησης πτώχευσης αναζητούνται αυτομάτως τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη από δημόσιους φορείς και Τράπεζες, ενώ όποια σφάλματα σε στοιχεία, μπορούν να διορθωθούν κατά τη συζήτηση της αίτησης πτώχευσης ώστε να μην κηρύσσεται απαράδεκτη.