You are currently viewing Τα δικαιώματα του καταναλωτή στις συμβάσεις από απόσταση και εκτός εμπορικού καταστήματος

Τα δικαιώματα του καταναλωτή στις συμβάσεις από απόσταση και εκτός εμπορικού καταστήματος

Ως σύμβαση από απόσταση νοείται κάθε σύμβαση (αγορά, μίσθωση κλπ) που αφορά αγαθό ή υπηρεσία, η οποία συνάπτεται μεταξύ προμηθευτή και καταναλωτή χωρίς την ταυτόχρονη φυσική παρουσία τους, αλλά με τη χρήση μέσων τεχνικής επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα η πώληση προϊόντος μέσω διαδικτύου (πχ e-shop), μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, μέσω τηλεφώνου κλπ., ενώ ως σύμβαση εκτός εμπορικού καταστήματος θεωρείται κάθε σύμβαση μεταξύ του προμηθευτή και του καταναλωτή η οποία είτε συνάπτεται με ταυτόχρονη φυσική παρουσία του προμηθευτή και του καταναλωτή σε χώρο που δεν είναι το εμπορικό κατάστημα του προμηθευτή, είτε συνάπτεται κατόπιν προσφοράς από τον καταναλωτή, υπό τις ίδιες συνθήκες που περιγράφονται στην περ. α΄, είτε συνάπτεται στο εμπορικό κατάστημα του προμηθευτή ή με χρήση οποιουδήποτε μέσου επικοινωνίας από απόσταση αμέσως μετά από προσωπική και ατομική επαφή με τον καταναλωτή σε χώρο που δεν είναι το εμπορικό κατάστημα του προμηθευτή, με την ταυτόχρονη φυσική παρουσία του προμηθευτή και του καταναλωτή, είτε συνάπτεται στη διάρκεια εκδρομής που έχει οργανωθεί από τον προμηθευτή με σκοπό ή αποτέλεσμα τη διαφήμιση και πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών στον καταναλωτή.

 

Πλην ορισμένων εξαιρέσεων στις συμβάσεις αυτές ο καταναλωτής έχει μία σειρά από δικαιώματα τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:
– Δικαίωμα εκτενούς ενημέρωσης για τα προς πώληση προϊόντα ή υπηρεσίες και ιδίως για:
α) τα κύρια χαρακτηριστικά των αγαθών ή των υπηρεσιών, στον βαθμό που ενδείκνυται σε σχέση με το μέσο και τα αγαθά ή τις υπηρεσίες,
β) την ταυτότητα του προμηθευτή, λόγου χάρη την εμπορική επωνυμία του,
γ) τη γεωγραφική διεύθυνση όπου ο προμηθευτής είναι εγκατεστημένος, καθώς και τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
δ) τη συνολική τιμή των αγαθών ή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων του Φ.Π.Α. και κάθε άλλου τέλους, ή αν, λόγω της φύσεως των αγαθών ή των υπηρεσιών
στ) τις διευθετήσεις πληρωμής, παράδοσης, εκτέλεσης, της προθεσμίας εντός της οποίας ο προμηθευτής αναλαμβάνει να παραδώσει τα αγαθά ή να παράσχει τις υπηρεσίες και, όπου τυγχάνει εφαρμογής, της πολιτικής που εφαρμόζει ο προμηθευτής για την αντιμετώπιση των παραπόνων,
η) όπου υπάρχει δικαίωμα υπαναχώρησης, τις προϋποθέσεις, την προθεσμία και τις διαδικασίες άσκησης του δικαιώματος, καθώς και το υπόδειγμα του εντύπου υπαναχώρησης
θ) όπου τυγχάνει εφαρμογής, ότι ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με τη δαπάνη επιστροφής των αγαθών σε περίπτωση υπαναχώρησης και, για τις εξ αποστάσεως συμβάσεις, εάν τα αγαθά από τη φύση τους δεν μπορούν υπό κανονικές συνθήκες να επιστραφούν ταχυδρομικώς, τη δαπάνη επιστροφής τους, κ.ά.

 

Μάλιστα, ειδικά στις συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος, ο προμηθευτής παρέχει τις ανωτέρω πληροφορίες στον καταναλωτή εγγράφως ή, εάν συμφωνεί ο καταναλωτής, σε άλλο σταθερό μέσο. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι ευανάγνωστες και διατυπωμένες σε απλή και κατανοητή γλώσσα.
– Δικαίωμα υπαναχώρησης:
Πλην ορισμένων εξαιρέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 3ιβ του Ν. 2251/1994, ο καταναλωτής διαθέτει προθεσμία δεκατεσσάρων (14) ημερολογιακών ημερών για να υπαναχωρήσει από την εξ αποστάσεως σύμβαση ή τη σύμβαση εκτός εμπορικού καταστήματος χωρίς να αναφέρει τους λόγους, δηλαδή ακόμα και αν δεν υπάρχει καμία αιτία (π.χ. απλώς άλλαξε γνώμη) και χωρίς καμία επιβάρυνση πέρα από το κόστος επιστροφής (και αυτό όχι πάντα).

Η περίοδος αυτή υπαναχώρησης των δεκατεσσάρων (14) ημερολογιακών ημερών, παρατείνεται σε τριάντα (30) ημέρες για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο μη προγραμματισμένων επισκέψεων από τον προμηθευτή στην οικία καταναλωτή ή εκδρομών που διοργανώνει προμηθευτής με στόχο ή αποτέλεσμα την προώθηση ή την πώληση προϊόντων στους καταναλωτές.

Για να ασκήσει το δικαίωμα υπαναχώρησης ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώσει τον προμηθευτή μέσα στην παραπάνω προθεσμία των 14 ημερών για την απόφασή του να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση του σχετικού υποδείγματος που υπάρχει σε παράρτημα στο νόμο, είτε με οποιαδήποτε άλλη σαφή δήλωση του καταναλωτή με την οποία γνωστοποιεί στον προμηθευτή την απόφασή του να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση. Το δικαίωμα θεωρείται ότι έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα εφόσον η ανακοίνωση για την υπαναχώρηση αποσταλεί από τον καταναλωτή πριν από τη λήξη της προθεσμίας των 14 ημερών.

 

Εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα της υπαναχώρησης, ο καταναλωτής οφείλει να επιστρέψει το προϊόν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και οπωσδήποτε εντός δεκατεσσάρων (14) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα κατά την οποία ανακοίνωσε στον προμηθευτή την απόφασή του να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση.
Ο προμηθευτής με τη σειρά του οφείλει ναεπιστρέψει κάθε πληρωμή που έλαβε από τον καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένων τυχόν δαπανών παράδοσης, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και εντός δεκατεσσάρων (14) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα κατά την οποία ενημερώθηκε για την απόφαση υπαναχώρησης του καταναλωτή.

Σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να τονιστεί ότι το δικαίωμα αυτό του καταναλωτή είναι αναγκαστικού δικαίου και οποιοσδήποτε τυχόν όρος που αναγκάζει τον καταναλωτή να παραιτηθεί από το δικαίωμά του αυτό είναι άκυρος.

Επίσης, εάν ο προμηθευτής δεν έχει παράσχει στον καταναλωτή τις πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμα υπαναχώρησης όπως απαιτείται από το άρθρο 3β παρ. 1 περ. η), η προθεσμία υπαναχώρησης λήγει δώδεκα (12) μήνες μετά το τέλος της αρχικής προθεσμίας υπαναχώρησης, όπως αυτή προσδιορίζεται βάσει του άρθρου 3ε παρ.2.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νόμος για την Προστασία του Καταναλωτή επιφυλάσσει και μία σειρά από πιο εξειδικευμένα δικαιώματα (όπως στη μη ζητηθείσα παροχή υπηρεσιών) τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με τα κατ’ ιδίαν δικαιώματα που έχει στις συμβάσεις από απόσταση και τυγχάνουν εφαρμογής σωρρευτικά όλα τα άρθρα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο καταναλωτής κάτοικος εντός ΕΕ απολαμβάνει ένα εκτενές θεσμικό πλαίσιο προστασίας. Στην πράξη, δυστυχώς, είναι πολλοί οι έμποροι, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται πλήρως με το Νόμο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρόποι (πολλές φορές και ανέξοδοι) να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας απέναντι στις παραβάσεις.

 

Το γραφείο μας είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο σε περιπτώσεις Δικαίου Καταναλωτή. Εάν είστε καταναλωτής και αντιμετωπίζετε κάποιο ζήτημα ή εάν είστε έμπορος ή προμηθευτής και σας ενδιαφέρει να εναρμονίσετε την επιχείρησή σας με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, επικοινωνήστε μαζί μας και θα βρούμε τη λύση που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.