Στο συναινετικό διαζύγιο, οι σύζυγοι συμφωνούν στη λύση της έγγαμης συμβίωσης με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού, στο οποίο, αφού έχουν πρώτα συμφωνήσει μεταξύ τους, θα περιληφθεί ρύθμιση έχοντας για θέματα διατροφής ανήλικων τέκνων, επιμέλειας και επικοινωνίας (εφόσον υπάρχουν), καθώς επίσης και θέματα σχετικά με την κοινή περιουσία και την μετεγκατάσταση του ενός εκ των δύο συζύγων.
Εφόσον τα μέρη συμφωνούν τόσο στη λύση του γάμου όσο και στα επί μέρους ζητήματα, το συναινετικό διαζύγιο είναι ένας πιο οικονομικός και πολύ ταχύτερος (σε σχέση με την αντιδικία και τη δικαστική οδό) τρόπος λύσης ενός γάμου. Ειδικά εφόσον υπάρχει συναινετική διάθεση, μέσω του τρόπου αυτού μπορεί να επιτευχθεί και καλύτερη συμφωνία ως προς το συμφέρον των τέκνων, αφού πολύ σύντομα θα ρυθμιστούν τόσο τα θέματα διατροφής όσο και επιμέλειας και επικοινωνίας και η ισχύς της συμφωνίας θα είναι άμεση.
Η τελική διαδικασία λαμβάνει χώρα ενώπιον συμβολαιογράφου και οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
α) Έγγραφη συμφωνία – ιδιωτικό συμφωνητικό των συζύγων που δηλώνουν την επιθυμία για τη λύση του γάμου τους, με παράλληλη συμφωνία τους για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των τυχόν ανήλικων παιδιών τους, την κοινή περιουσία και την μετεγκατάσταση του ενός εκ των δύο συζύγων. Το ιδιωτικό συμφωνητικό συντάσσεται από τους δικηγόρους των συζύγων και απαιτείται ο καθένας να έχει διαφορετικό δικηγόρο.
Θα πρέπει να αποδεικνύεται η ημερομηνία υπογραφής της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων είτε με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής αυτών είτε με υποβολή κοινής ψηφιακής δήλωσης, καθώς η συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 ημέρες από την υπογραφή της συμφωνίας.
Σημειωτέον ότι δεν είναι απαραίτητο το ιδιωτικό συμφωνητικό να περιέχει τόσο τη συμφωνία για τη λύση του γάμου όσο και αυτήν για την επιμέλεια – επικοινωνία – διατροφή, καθώς τα ζητήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν περιεχόμενο ξεχωριστού συμφωνητικού. Βεβαίωση της υπογραφής απαιτείται μόνο για τη συμφωνία λύσης του γάμου.
Η έγγραφη συμφωνία ή η κοινή ψηφιακή δήλωση σχετικά με τα ζητήματα επιμέλειας – επικοινωνίας – διατροφής ισχύει για τουλάχιστον δύο έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή της. Τέλος, αν το ανήλικο τέκνο ενηλικιωθεί κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας, η συμφωνία αυτή παύει να ισχύει.
β) Ειδικό πληρεξούσιο προς τους δικηγόρους σε περίπτωση που τα μέρη δεν επιθυμούν να παραστούν στη διαδικασία υπογραφής της συναινετικής λύσης.
γ) Ληξιαρχική Πράξη Γάμου.
δ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
ε) Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας αμφοτέρων των μερών.
Αφού υπογραφεί ενώπιον του/της συμβολαιογράφου η συμβολαιογραφική πράξη για την λύση του γάμου, ακολουθεί η διαδικασία της πνευματικής λύση του γάμου (εφόσον έχει τελεστεί θρησκευτικός γάμος) και εν τέλει η καταχώριση της λύση στο Ληξιαρχείο.
Το γραφείο μας έχει χειριστεί πολλάκις την έκδοση συναινετικών διαζυγίων και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας.